- HOME - IKUTI BLOG INI - FACEBOOK

Assalamualaikum...

Kehidupan ini bagaikan satu putaran yang sentiasa bergerak, umpama matahari dan bulan. adakalahnya kita merasakan panas dan adakalanya kita merasakan dinginnya malam. Bahangan mentari itu mampu membuatkan kita teguh berdiri dengan kaki yang kian lenguh. Dingin malam pula akan memberikan kita kesegaran malam dalam menghadapi dugaan disiang hari. Banyak dugaan dalam kehidupan, oleh itu setiap dugaan yang kita lalui memerlukan setiap ketelitian dan langkahan yang berhati-hati. Biar kita melangkah meninggalkan keseronokan dunia demi untuk kebaikan alam abadi.Insya-Allah.
Md Asrul

Create your badge

Sabtu, 29 November 2008

Islam : Perempuan adalah perangkap syaitan?

Perempuan adalah perangkap syaitan?

Aku ada baca sebuah novel yang menyataka bahawa perempuan adalah perangkap syaitan. Pelik kan…tapi itulah tanggapan orang amerika atau non muslim di barat yang cuba mengelirukan umat islam. Mereka beranggapan bahawa sabda nabi berbunyi bahawa:

Perempuan adalah perangkat syaitan.

Ingin ditegaskan sekali lagi bahawa perkataan ini bukanlah satu hadis atau ayat-ayat dalam Al-Quran tetapi ia adalah satu pendapat seorang sufi yang bernama Basyir Al-Hafi dalam kitabnya Kasyful khafa. Ini adalah pandangan peribadi beliau melalui perspektif yang lain. Mungkin orang barat tidak faham akan maksud perkataan tersebut dan melemparkan kata-kata yang tidak logik. Kenapa tidak logic, kerana dalam Al-Quran sendiri telah menjelaskan berulang-ulang kali bahawa wanita diciptakan untuk lelaki sebagai peneman hidup. Ini adalah tanda-tanda kebesaran-Nya.

Jika benar perempuan itu adalah perangkap atau panah syaitan, bagaimana mungkin nabi menyuruh kita mengutamakan ibu daripada ayah. Nabi menyuruh kita menyayangi ibu daripada pertama hingga ke tiga dan kemudiannya yang keempat barulah ayah. Bagai mana mungkin perempuan itu perangkap syaitan.

Jelas disini, Allah menciptakan umatnya dengan kekuasaannya dan masing-masing mempunyai keistimewaannya. Itulah kebesaran daripadaNya.

0 Comments:

Catat Ulasan

<< Home


Assalamualaikum

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani
Translate this page from Malaysian to the following language!

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Widget edited by Anang

AsRuL @ YaGaMi LaiTo Search

Blog-blog aku :

AsRuL & YaGaMi LaiTo

Indah Islam Kerana Iman

Muzik Itu Duniaku


Blogger Help Templates Widgets SEO Tips
Blogger Help Templates Widgets SEO Tips


Blogger Trick
Blogger Trick


Blog Catalog
Mens Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Doa Penerang Hati Memulakan Bacaan

Ya Allah, bukakanlah ke atas kami hikmatMu dan limpahilah ke atas kami khazanah rahmatMu, wahai Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Wahai Tuhanku, tambahkanlah ilmuku dan luaskanlah kefahamanku. Wahai Tuhanku, lapangkanlah dadaku dan mudahkanlah urusanku
Clicky Web Analytics Clicky