- HOME - IKUTI BLOG INI - FACEBOOK

Assalamualaikum...

Kehidupan ini bagaikan satu putaran yang sentiasa bergerak, umpama matahari dan bulan. adakalahnya kita merasakan panas dan adakalanya kita merasakan dinginnya malam. Bahangan mentari itu mampu membuatkan kita teguh berdiri dengan kaki yang kian lenguh. Dingin malam pula akan memberikan kita kesegaran malam dalam menghadapi dugaan disiang hari. Banyak dugaan dalam kehidupan, oleh itu setiap dugaan yang kita lalui memerlukan setiap ketelitian dan langkahan yang berhati-hati. Biar kita melangkah meninggalkan keseronokan dunia demi untuk kebaikan alam abadi.Insya-Allah.
Md Asrul

Create your badge

Khamis, 15 Mei 2008

10 hingga 12 Mei yang lepas, satu kem pemantapan jati diri telah diadakan atas usaha sama antara persatuan erat UPSI, Jabatan Hal Ehwal Pelajar dan Majlis Perwakilan Pelajar UPSI bersama-sama dengan kementerian keselamatan negeri perak. Kem yang disertai seramai 77 orang ahli persatuan Erat dan seorang pensyarah pengiring iaitu En. Syarifuddin telah melakukan pelbagai aktiviti. Antara aktiviti tersebut adalah melawat tempat perkampungan orang asli yang sangat terpencil dan penduduknya dalam lingkungan seramai 30 orang sahaja.

Kem yang bertempat di pulau pendidikan, tasik banding ini dimiliki oleh kementerian pendidikan Malaysia dan nama pulau tersebut bersesuaian dengan nama universiti kami iaitu Universiti pendidikan sultan idris. Terdapat hampir 300 buah pulau yang terdapat di sekeliling kawasan tasik tersebut. Perjalanan dari jeti ke pulau pendidikan mengambil masa hampir 15 minit dengan menaiki bot.

Sepanjang program, kem pemantapan jati diri ini dikelolakan oleh pihak pulau pendidikan bersama-sama dengan anggota keselamatan negeri perak. Motif utama menjalankan kem pemantapan jati diri ini adalah untuk menjadikan mahasiswa dan mahasiswi seorang insan yang bergelar guru yang lebih berkeyakinan dan peka terhadap masyarakat sekeliling. Selain itu, objektif yang ingin dicapai adalah untuk mengetahui situasi dan keadaan masyarakat orang asli di kawasan pedalaman. Ini secara tidak langsung akan memberikan motivasi dan keyakain untuk mengajar mereka jika ditempatkan di kawasan sedemikian.
0 Comments:

Catat Ulasan

<< Home


Assalamualaikum

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani
Translate this page from Malaysian to the following language!

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Widget edited by Anang

AsRuL @ YaGaMi LaiTo Search

Blog-blog aku :

AsRuL & YaGaMi LaiTo

Indah Islam Kerana Iman

Muzik Itu Duniaku


Blogger Help Templates Widgets SEO Tips
Blogger Help Templates Widgets SEO Tips


Blogger Trick
Blogger Trick


Blog Catalog
Mens Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Doa Penerang Hati Memulakan Bacaan

Ya Allah, bukakanlah ke atas kami hikmatMu dan limpahilah ke atas kami khazanah rahmatMu, wahai Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Wahai Tuhanku, tambahkanlah ilmuku dan luaskanlah kefahamanku. Wahai Tuhanku, lapangkanlah dadaku dan mudahkanlah urusanku
Clicky Web Analytics Clicky