- HOME - IKUTI BLOG INI - FACEBOOK

Assalamualaikum...

Kehidupan ini bagaikan satu putaran yang sentiasa bergerak, umpama matahari dan bulan. adakalahnya kita merasakan panas dan adakalanya kita merasakan dinginnya malam. Bahangan mentari itu mampu membuatkan kita teguh berdiri dengan kaki yang kian lenguh. Dingin malam pula akan memberikan kita kesegaran malam dalam menghadapi dugaan disiang hari. Banyak dugaan dalam kehidupan, oleh itu setiap dugaan yang kita lalui memerlukan setiap ketelitian dan langkahan yang berhati-hati. Biar kita melangkah meninggalkan keseronokan dunia demi untuk kebaikan alam abadi.Insya-Allah.
Md Asrul

Create your badge

Sabtu, 7 Februari 2009

Coretan Hati

Jangan dijadikan semua itu sebagai alasan untuk kita tahu siapa diri kita. kelak diri ini akan tahu sendiri siapa kita dan di mana kita berada? cuma hanya satu yang ingin ditanyakan, apa yang telah kita lakukan pada masa lalu? apakah kita ini sudah cukup sempurna untuk semua itu.

Dalam dewasa yang sering bergolak mengejar impian, darah anak muda yang kuat dan penuh nafsu. aku sendiri mancari keindahan dan kedamaian dunia. aku nak kongsi dengan semua orang tapi tak kesampaian, cuma aku coretkan sedikit sahaja.

Sebagai manusia biasa yang serba kekurangan dan sempurna, aku tetap bersyukur dengan apa yang ada dan aku miliki. tetapi aku tidak mnegerti dengan kehendak dunia yang mahu lebih dari itu. jika kita berada di atas, sudah tentu kita akan lupa semuanya. termasuk diri aku sendiri. walau seseorang itu sempurna diluaran, belum tentu dia akan sempurna di dalam. jadi, kepada yang rasa dirinya lawa dan baik, kacak dan sempurna, ingatlah ada lagi yang sempurna. iaitu dia yang diAtas. jangan menjadi sombong dan bongkak, inilah sikap manusia muda dan terutamanya bangsa melayu.

Kita kena tahu siapa diri kita, dan jangan sesekali mencari kekurang orang lain. sebaliknya kita perlu tahu kekurangan kita jika kita hendak perbaikinya. semua manusia tidak sempurna, dan maafkanlah kepada mereka yang salah dan khilaf.

0 Comments:

Catat Ulasan

<< Home


Assalamualaikum

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani
Translate this page from Malaysian to the following language!

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Widget edited by Anang

AsRuL @ YaGaMi LaiTo Search

Blog-blog aku :

AsRuL & YaGaMi LaiTo

Indah Islam Kerana Iman

Muzik Itu Duniaku


Blogger Help Templates Widgets SEO Tips
Blogger Help Templates Widgets SEO Tips


Blogger Trick
Blogger Trick


Blog Catalog
Mens Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Doa Penerang Hati Memulakan Bacaan

Ya Allah, bukakanlah ke atas kami hikmatMu dan limpahilah ke atas kami khazanah rahmatMu, wahai Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Wahai Tuhanku, tambahkanlah ilmuku dan luaskanlah kefahamanku. Wahai Tuhanku, lapangkanlah dadaku dan mudahkanlah urusanku
Clicky Web Analytics Clicky