- HOME - IKUTI BLOG INI - FACEBOOK

Assalamualaikum...

Kehidupan ini bagaikan satu putaran yang sentiasa bergerak, umpama matahari dan bulan. adakalahnya kita merasakan panas dan adakalanya kita merasakan dinginnya malam. Bahangan mentari itu mampu membuatkan kita teguh berdiri dengan kaki yang kian lenguh. Dingin malam pula akan memberikan kita kesegaran malam dalam menghadapi dugaan disiang hari. Banyak dugaan dalam kehidupan, oleh itu setiap dugaan yang kita lalui memerlukan setiap ketelitian dan langkahan yang berhati-hati. Biar kita melangkah meninggalkan keseronokan dunia demi untuk kebaikan alam abadi.Insya-Allah.
Md Asrul

Create your badge

Rabu, 20 Mei 2009

Hadiah Hati Daripada Fahri

Persahabatan, satu ungkapan yang sering didengar dari mulut-mulut manis berbicara yang memutar kata. Ada seorang sahabat, setelah merasakan kehilangannya kita merasakan kerinduannya. Lelah nafsu ini mengungkapkan kata rindu, lelah diri ini menanti saat ia kembali pulang. Namun mustahil bagi dirinya. Ini adalah coretan sepi bukan sekadar jeritan duka, tetapi suka duka seorang sahabat, tatkala tirai senyuman kian bertandang, terus dihujani sepi malam penuh tangisan. Ibarat berunai yang tumbuh melata, dari jernih bertukar warna kehitaman. Itulah kisah sahabat yang ditakdirkan harus memilih antara impi dan kenyataan.


Sukar mencari sahabat, apatah lagi sukar mencari erti sahabat sebenar. Samri yang kini menetap di ibu kota setelah lari dari mimpi semalam, Mencari senyuman dalam kesepian, mencari tawa dalam tangisan. Umbun-umbun dikepalanya kian berubah warna dimamah usia yang kian meningkat. Walau ia berlalu hampir bertahun lamanya, namun erti seorang sahabat yang telah diberikan tidak akan pernah luput walau sedetik walau hambatan kian menguncang takdir ilahi. Ingatannya kepada insan itu seperti setiap dengupan nadi yang rancak berdetak.


''Abang, apa yang dimenungkan tu. Nah tengok abang sejak akhir-akhir ini abang sering berfikiran sendirian. Abang ada masalah?'' termpias perkataan itu membuatkan Samri buta dan lena dari lamunan.


''Tidaklah, abang teringatkan Fahri. Esok genap 15 tahun dia pergi meninggalkan kita'' Samri mencari ruang-ruang bilik kamar untuk mencari tempat anak mata ini melirik sedih. Hatinya di bawa jauh dari kesedihan yang kian memuncak tatkala tarikh keramat itu menjelma untuk ke 15 kalinya.

0 Comments:

Catat Ulasan

<< Home


Assalamualaikum

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani
Translate this page from Malaysian to the following language!

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Widget edited by Anang

AsRuL @ YaGaMi LaiTo Search

Blog-blog aku :

AsRuL & YaGaMi LaiTo

Indah Islam Kerana Iman

Muzik Itu Duniaku


Blogger Help Templates Widgets SEO Tips
Blogger Help Templates Widgets SEO Tips


Blogger Trick
Blogger Trick


Blog Catalog
Mens Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Doa Penerang Hati Memulakan Bacaan

Ya Allah, bukakanlah ke atas kami hikmatMu dan limpahilah ke atas kami khazanah rahmatMu, wahai Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Wahai Tuhanku, tambahkanlah ilmuku dan luaskanlah kefahamanku. Wahai Tuhanku, lapangkanlah dadaku dan mudahkanlah urusanku
Clicky Web Analytics Clicky