- HOME - IKUTI BLOG INI - FACEBOOK

Assalamualaikum...

Kehidupan ini bagaikan satu putaran yang sentiasa bergerak, umpama matahari dan bulan. adakalahnya kita merasakan panas dan adakalanya kita merasakan dinginnya malam. Bahangan mentari itu mampu membuatkan kita teguh berdiri dengan kaki yang kian lenguh. Dingin malam pula akan memberikan kita kesegaran malam dalam menghadapi dugaan disiang hari. Banyak dugaan dalam kehidupan, oleh itu setiap dugaan yang kita lalui memerlukan setiap ketelitian dan langkahan yang berhati-hati. Biar kita melangkah meninggalkan keseronokan dunia demi untuk kebaikan alam abadi.Insya-Allah.
Md Asrul

Create your badge

Jumaat, 17 Julai 2009

Siti (Malaysia) Vs Regine (Filipina)???

Siti (Malaysia) Vs Regine (Filipina)???




Ermmmm....aku rasa mungkin korang dah tahu benda ni...tapi bila aku fikir balik, tak adik bagi kita menghukum dan memberikan alasan kepada mereka.

beberapa hari lalu, aku mencari video siti nurhaliza, sebaik sahaja lama youtube dibuka...aku terus terlihat berpuluh-puluh, malah beratus-ratus video klip siti nurhaliza berkaitan dengan perbandingan dengan artis daripada filipina iaitu regine...

tak adil bagi kita menghakimi seseorang tanpa kita mengetahuinya dengan lebih rapat lagi. Regine dan siti memang penyanyi yang berbakat besar di Asia. siti beberapa kali mengungguli carta teratas bagi penyanyi terbaik Asia, tetapi kini takhta itu dirampas oleh Regine daripada Filipina kononya... memang sedia maklum, siti adalah songbird of Asia dan Malaysia. tapi apa yang aku tak puas hati disini, dalam video ini membandingkan kedua-dua penyanyi tersebut, malah mereka yang upload video tesebut mengutuk siti nurhaliza. perdebatan mula rancak pada ruang-ruang komen youtube tersebut.

sedih tol, sedih sgt coz mereka ni bertelagah...malu wei pada bangsa sendiri.....kutuk2 bukan cara kita...aku nak tegur la peng "upload" video di youtube yang membandingkan siti dengan Regine...terutamanya daripada filipina, jangan disebabkan video itu kita 2 negara bergaduh atau bermasam muka....Siti ada kelebihannya, Regine ada kelebihannya....walapun tahap vokal siti hanya setinggi D5, dan regine 7,8@9 kali ganda daripada itu, tetapi cara nyanyian mereka berbeza.

"jangan judge penyanyi terbaik berdasarkan kepada tahap vokal yang tinggi.....tetapi judge cara penyampaian sama ada sampai atau tidak...jujur aku cakap, regine hanya menjerit di atas pentas, suaranya hebat, tetapi Amy search lagi hebat, jackly viktor lagi hebat....siti dinobatkan sebagai songbird of asia kerana suaranya yang merdu, walaupun suaranya tidak setinggi Regine tetapi cerita lagu yang disampaikan kesampaian...tidak seperti regine yang menyanyikan dengan menjerit...(kebanyakannya lagu inggeris)....

kesimpulannya...bukan kenyaringan dan ketinggian suara yang diutamakan...yg ptg adalah kesampaian cerita lagu yang ingin disampaikan..

Fikir-fikirkanlah..

2 Comments:

  • Sokong2... hehehhe...
    tapi gelaran songbird of asia tu kalu tak silap mmg Regine pegang... CT pegang gelaran Princess Voice of Asia.. Ni ada kat laman web ape entah n pernah digunakan mase umum CT kat majlis kat Thailand kot... note CT paling tinggi C6 bkn D5... hehehehe... tp tone sore CT bagus wlpn range tak sebesar Regine tu... penghayatan pn bagus... Dua2 pn hebat.. cuma org Filipina xleh trima CT pn hebat jugak... Ang sokong kamu ckp yg penyanyi bgus bkn pd note tinggi tp kesampaian lagu tu... hehehhe...;p...

    By Blogger angloko, at 19 Julai 2009 2:30 PTG  

  • hahahah...ye ke..saya dapat maklumat itu pun daripada laman internet..so sama2 lah kita kongsi pendapat k...apa2 pon thanks 4 ur comment...
    :)

    By Blogger Asrul aka YaGaMi LaiTo, at 20 Julai 2009 5:43 PTG  

Catat Ulasan

<< Home


Assalamualaikum

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani
Translate this page from Malaysian to the following language!

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Widget edited by Anang

AsRuL @ YaGaMi LaiTo Search

Blog-blog aku :

AsRuL & YaGaMi LaiTo

Indah Islam Kerana Iman

Muzik Itu Duniaku


Blogger Help Templates Widgets SEO Tips
Blogger Help Templates Widgets SEO Tips


Blogger Trick
Blogger Trick


Blog Catalog
Mens Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Doa Penerang Hati Memulakan Bacaan

Ya Allah, bukakanlah ke atas kami hikmatMu dan limpahilah ke atas kami khazanah rahmatMu, wahai Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Wahai Tuhanku, tambahkanlah ilmuku dan luaskanlah kefahamanku. Wahai Tuhanku, lapangkanlah dadaku dan mudahkanlah urusanku
Clicky Web Analytics Clicky