- HOME - IKUTI BLOG INI - FACEBOOK

Assalamualaikum...

Kehidupan ini bagaikan satu putaran yang sentiasa bergerak, umpama matahari dan bulan. adakalahnya kita merasakan panas dan adakalanya kita merasakan dinginnya malam. Bahangan mentari itu mampu membuatkan kita teguh berdiri dengan kaki yang kian lenguh. Dingin malam pula akan memberikan kita kesegaran malam dalam menghadapi dugaan disiang hari. Banyak dugaan dalam kehidupan, oleh itu setiap dugaan yang kita lalui memerlukan setiap ketelitian dan langkahan yang berhati-hati. Biar kita melangkah meninggalkan keseronokan dunia demi untuk kebaikan alam abadi.Insya-Allah.
Md Asrul

Create your badge

Isnin, 28 April 2008

SUMBER KEKUATAN

Aku nak ceritakan satu lagu yang selama ini mebuatkan aku semangat untuk hidup. Aku kalau ada masalah aku akan dengar lagu ini dan nyanyi sama. Sebab bagi aku lagu ini memberikan sumber semangat sebab dalam lagu ini mengambarkan ketabahan seorang wanita dalam menghadapi dugaan yang diterimanya. Aku ambil pengajaran daripada cerita dan lagu ini dalam menempuh segala cabaran yang diberikan.

Semua manusia tak lari dari melakukan kesilapan dan kesalahan, tapi ingat satu perkara..Allah memberi ujian ke atas manusia tanpa diluar batasan kemampuan manusia itu sendiri. Semua masalah boleh diselesaikan dengan sebaik-baiknya. Aku kalau ada masalah aku akan nyanyi dan dengar lagu ini, aku akan menangis sekuat-kuatnya seorang diri atau kalau ada orang aku akan memalingkan dan menyembunyikan tangisan aku, aku akan selalu berada disamping kawan dan meluangkan masa dengan kawan den berbual banyak2 supaya tak lama sekejap jadilah aku melupakan perkara itu.

Ada sampai satu tahap aku ingin cuba membunuh diri dan berlari dari segala-gala masalah. Tapi aku takut, kalau aku bunuh diri apa akan jadi dengan keluarga aku, apa akan jadi dengan aku kelak. Aku kene banyak fikirkan perkara-perkara yang lain. Nasib baik aku tidak melakukan perkara bodoh. Menyesal pon ada gak. Aku cuba terima takdir dan ketentuan tuhan yang esa. Biarlah perkara itu berlaku, aku dah tak nak inagt-ingat lagi.

Aku cuba dengar lagu ini dan semakin aku dengar aku rasa tenang. Kali pertama aku dengar lagu ini adalah sebelum aku masuk PLKN.. tapi aku mula menghayati lagu ini masa aky PLKN 2004, masa tu lagu ini memang famous.. sampai aku cepat hafal. Sebab asyik dengar jew lagu ini.. bagi aku lagu ini memperjuangkan keimanan dan keteguhan iman seseorang. Setiap wanita mahu menjadi sepertinya dan setiap lelaki mengidamkan isteri sepertinya.. cuba tanya pada diri kita..layakkah kita mendapat pasangan sebaik dia? Tepuk dada tanya selera.. hayatilah lirik kepada yang belum pernah mendengar lagu ini..

Sumayyah
by Hijjaz

Dalam diri selembut sutera
Kau memiliki iman yang teguh
Kau nyalakan obor agama dirimu bak lentera
dibelengu jahiliah kau tempuh dengan berani
Walau pun jasadmu milik tuan
Tetapi hatimu milik Tuhan


Padang pasir menjadi saksi
ketabahan keluarga itu
Tika suami dan anak dibaring mengadap mentari
Disuruh memilih iman atau kekufuran
Samar jahiliah atau sinaran akidah


( korus )
Sabarlah keluarga Yasir
Bagimu syurga disana Dan kau pun tega memilih syurga
Walau terpaksa mengorban nyawa
Lalu tombak yang tajam menikam
jasadmu yang tiada bermaya
Namun iman didadamu sedikit tidak berubah


Darahmu menjadi sumbu pelita iman
Sumaiyah kaulah lambang wanita solehah
Tangan yang disangka lembut
menghayun buaian
Mengoncang dunia mencipta sejarah

Sumaiyah kau dibunuh didunia sementara
Untuk hidup disyurga yang selama-lamanya
Kaulah wanita terbaik, sebaik manusia
Namamu tetap menjadi sejarah

ASRUL...

0 Comments:

Catat Ulasan

<< Home


Assalamualaikum

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani
Translate this page from Malaysian to the following language!

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Widget edited by Anang

AsRuL @ YaGaMi LaiTo Search

Blog-blog aku :

AsRuL & YaGaMi LaiTo

Indah Islam Kerana Iman

Muzik Itu Duniaku


Blogger Help Templates Widgets SEO Tips
Blogger Help Templates Widgets SEO Tips


Blogger Trick
Blogger Trick


Blog Catalog
Mens Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Doa Penerang Hati Memulakan Bacaan

Ya Allah, bukakanlah ke atas kami hikmatMu dan limpahilah ke atas kami khazanah rahmatMu, wahai Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Wahai Tuhanku, tambahkanlah ilmuku dan luaskanlah kefahamanku. Wahai Tuhanku, lapangkanlah dadaku dan mudahkanlah urusanku
Clicky Web Analytics Clicky